Velkommen til DNT Jomfrulandguiden

Opplevelsesturer på Jomfruland blir ekstra herlige og kunnskapsrike med egen lokal guide!

Gruppeturer  

Bestill opplevelsestur på øya med lokal guide hele året!

På opplevelsesturene får man oppleve øyas helt spesielle steder, Nasjonalparkens unike natur- og kulturlandskap, lokale spesialiteter og alle historiene – helt fra Jomfruland «steg opp fra havet» og frem til i dag. Vi skreddersyr - passer for alle!

Ønskes aktiviteter eller konkurranser underveis? Vi du ha med deg niste og nyte underveis, eller spise en deilig lunsj/middag på Haga Kystkafè? Vi hjelper deg!
​​​​​​​

Påmeldingsturer 

Egne datoer for påmeldingsturer for akkurat deg!

Vi tilbyr av og til opplevelsesturer med lokal guide om du er alene, eller har lyst til å ha med deg flere. Disse turene må man melde seg på, og de starter når ferja ankommer Tårnbrygga på oppsatte datoer. Se dato og opplegg for hvitveisturene i 2022 (rød tekstboks)

På opplevelsesturene får man oppleve øyas helt spesielle steder, Nasjonalparkens unike natur- og kulturlandskap, lokale spesialiteter og alle historiene – helt fra Jomfruland «steg opp fra havet» og frem til i dag. Passer for alle!

Foto: Ruth Ellegård
Foto: Tor Shurke

Dette er noen av stedene du kan oppleve på våre turer!

Gamletårnet

Gamletårnet fra 1838 har fantastisk utsikt! Bli med opp de 89 trappetrinnene og se Jomfruland fra 22 meters høyde! Det nye tårnet fra 1939 ligger rett ved siden av og er fortsatt i drift, ikke med tåkelur som tidligere, men med automatisert lys. Forskjellige gjenstander fra disse tårnenes historie er utstilt både ute og inne, bilde av tårnene i kamuflasjefarge under 2. verdenskrig og souvernirer er å finne oppe i tårnets betjente billettrom.

Inngangsbilletter er inkludert i prisen for guidingen.

Tårntjernet

Tårntjernet som ligger i tårnområdet, bare et lite steinkast fra Hovedveien, er verdt et besøk. På slutten av 1800- tallet var kunstneren Theodor Kittelsen på Jomfruland og lagde en bildeserie på 14 bilder herfra, de henger på Nasjonalgalleriet i Oslo. Kittelsen var opptatt av troll og eventyr, og han fant «Nøkken» blant liljebladene i dette tjernet på Jomfruland.

Rundt tjernet er det tilrettelagt for rullestol og barnevogn, samt benker for en liten pust i bakken om det trengs. Fint område for medbrakt mat og drikke.

Rullesteinstranda

Rett nedenfor tårntjernet åpner det seg et flott utkikkspunkt utover den 7 km. lange rullesteinstranda. Her er det rullestein så langt øye rekker! Området er en del av Geoparken, der det bugner av forskjellige steinetypene fra fjern og nær. Bølgene fra Skagerak har rullet inn mot denne stranda i flere tusen år, det lukter friskt av hav og salt. Den grønne flekken, midt i bildet, var en gammel tangplass for bøndene her ute. Bli med og hør på historiene!Gamletårnet
Gamletårnet Foto: Ruth Ellegård

Klikk her for å skrive tekst.

Nøkkeroser
Nøkkeroser Foto: Ruth Ellegård
Foto: Ruth Ellegård

Friluftskirke

Ankerplassen Friluftskirke, er et nydelig lite området i begynnelsen på nedre del av eikeskogen. Området ble gitt til kirkelig aktivitet på midten av 70-tallet. Det var Anker Sørensen som var giveren, han var den siste fastboende på Jomfrulands Hovedgård. Hvert år er det gudstjenester her, ofte også brylluper sommerstid, dåp og konfirmasjon. I området er det også funnet gamle tufter fra tidligere tider. En ikke tidfestet, men uplyndret gravplass mener ekspertene skal ligge midt i denne idylliske friluftskirken.

Jomfruland kirkegård

Jomfruland kirkegård ligger i hjertet av eikeskogen og ble opprettet i år 2000. Da hadde Velforeningen i mange år jobbet for å få dette til. Kirkegården er kommunal, men Velet hadde alt ansvar for oppbyggingen og tar i dag ansvar for vedlikeholdet. Her fins egne regler for type gravstøtter og hvor folk skal graves ned. Området har etter all sannsynlighet vært en gammel pestkirkegård. Stedet for kirkegården er gitt av Hasselgården, som også eier store deler av resten av den flotte eikeskogen på øya.

Hovedgården

Denne gården er den første i øyas historie, og ga utspring til 9 andre gårdsbruk på det meste. Gården består av hovedbygning, som i dag leies ut for overnatting, låve, smie og to uthus. Gården er ikke lenger i drift, men jordene leies ut til øyas øvrige bønder. Gården har gjennom tidene blitt eid av både konger, grever og velholdne menn. Under Napoleonskrigen var det her stasjonert over 150 gaster som var mannskap ombord i kanonbåtene, de skulle holde Kragerøskjærgården fri for fiendtlige fartøy.

Friluftskirken
Friluftskirken Foto: Ruth Ellegård

Klikk her for å skrive tekst.

Foto: Ruth Ellegård
Hovedgården
Hovedgården Foto: Hege Baugstø Lier