Familieovernattinger på Øitangen er helt perfekt hele året!

Ta med familien din på tur til en øy - kos dere ute i naturen og inne i hyttene våre! Jomfruland byr på klatretrær, rulleteinstrender, sandstrender, svaberg, supre veier og stier, fugletårn, sykler, åpen gård med ulike dyreraser, hestesenter, frisk luft og bølgebrus!

Foto: Vicki Quist

Jomfruland er et perfekt sted for familier, der øya kan utforskes på egen hånd. Stor boltreplass i tunet på Øitangen til spill og leker. Innekos med fyr i peisen, kortspill og hyggelige kvelder. Eller bålpannekos ute! 

Foto: Vicki Quist

Øya har et rikt mangfold av dyr, planter og fugler, veier og stier er gode for sykler og barnevogner. Joggeturer og rolige spaserturer - nyt naturen, lyset, eiketrærene, stjernehimlene og øylivet!

Foto: Arvid Slettebakken

Les om familien Quist sitt opphold på Øitangen!

Pappa Michael skriver:

"Som småbarnsfamilie er det til tider vanskelig å få til alt. Man skal gjerne kunne gjennomføre en standard arbeidsuke og fortsatt ha overskudd til helgen for den gode opplevelsen som familie. Ofte blir helgen da det kjente, det sikre og det vi vet går rett inn hos store og små. Særlig i denne høst tid hvor mørket senker seg og temperaturen faller. Dette er uten tvil koselig og avslappende, men hvis man da ønsker å røre litt opp i gryta, kommer det her et forslag som er passe utfordrende og enkelt på samme tid. Et tur-alternativ som ikke nødvendigvis krever de store krafttakene, eller planleggingsevner for videregående. 

Helgen 8. - 10. oktober fikk vi, via nettsiden til DNT Telemark, booket plass på DNT Øitangen på Jomfruland. Her fikk vi “Forvalterboligen” til egen disposisjon for oss og en annen familie vi hadde med. Vi ble en gruppe på fire voksne, fem barn i alderen 7 måneder til 5 år, og en hund. Med overnattingskapasitet for 10 voksne er Forvalterboligen et fantastisk romslig utgangspunkt for en felles familietur til Jomfruland.

Foto: Vicki Quist
Foto: Vicki Quist

Her er en liten beskrivelse av turen dit:

Vi reiste fra Valle båthavn med taxibåt rett til brygga ved anlegget som DNT Telemark forvalter for fylket, altså Øitangen på Jomfruland. Man parkerer bilen ved bryggekanten i Valle, lemper av barn og oppakning og kjører bilen ned til den kommunale parkering 200m unna. Taxibåten bestilles i forkant, men i høstsesongen er det ikke lang ventetid og man klarer greit å ringe når man er på Valle. Alt lastes på båten, og 15 minutter senere står man på kaia ved Øitangen, hvor det finnes traller som brukes til bagasje de 150 m opp til husene. Kort sagt, det er ganske enkelt å komme seg til døra på hytta med full bagasje og "barne-tjohei".          

MAT? Ja, Jomfruland er en øy og det er ikke just den enkleste utfordring hvis man glemmer melkepulver erstatning til den yngste eller hvis man innser at kjølebagen står hjemme på kjøkkengulvet. Man må til fastlandet for å finne nærmeste matbutikk i Kragerø eller Valle. Dette stiller derfor krav til avkrysningslista ved pakking av bilen, da bevarer man hyttekosen og god stemning hele turen!

Vårt råd er: pakk litt mer mat enn normalt, når reiseveien er så enkel er det ikke farlig å ta med litt mat også i retur.

Sengetøy og håndkle kan tas med selv, eller bestilles ved booking, og det kan være verdt prisen for å begrense reisevekten litt. Barnestol og reiseseng er å finne på hytta og kan stilles til disposisjon i større antall, om man ønsker det. Det er flere steder ute hvor en barnevogn kan stå i le for vær og vind, dersom de minste trenger det.

Ok, da tenker jeg vi har de fysiske rammer for pakning og praktikaliteter på plass. 

Foto: Vicki Quist
Foto: Vicki Quist

Øitangen er i våre øyne et eldorado for familier og særlig barn. Det er ingen biler i området, ingen el sparkesykler, ingen jag og stress eller wifi tilgang (det er kun på konferanserommet i Låven, utover det brukes eget 4G). Men, det er sandstrand, gammel trollskog, åpen mark med kuer, klatretrær, gjemmesteder, krabbefisker brygge, steinstranda, bålsted og en stor sofa inne til masser av koselige stunder på kvelden. Man trenger ikke å være en tro følger av den kjære Lars Monsen for å få til noe spennende og hyggelig sammen med barna sine på Øitangen! Området rundt skaper det meste selv og DNT har tilrettelagt med det meste av utstyr man kunne trenge. 

Å gå på oppdagelse i skogen rundt Øitangen og finne ulike skatter i form av stein fra stranden eller kongler og kastanjer i skogen, er hyggelige aktiviteter i flere timer. Vi hadde med oss litt enkel maling og pinner og da blei det fort fint med flotte malte stein og fantasifulle dyr av kastanjene. Det er så lite som skal til

Har man lyst på en lengre tur er det mulig å stikke ned til sykkelKnut midt på øya og få seg en opplevelse. Han er alltid klar for en god historie, og man kan leie sykkel hos han med barnehenger for en rundtur på øya. 

Foto: Vicki Quist
Foto: Vicki Quist

Fugletårnet like ved er også alltid en vinner. Særlig når det er frivillige som fanger og merker fuglene i nettene, som gjerne forteller og viser barna hva de holder på med. Dette vinner innpass på alle størrelser.

Det er ved og bålpanner/grill tilgjengelige på Øitangen sitt område, og fin mulighet for å lage ulike barnevennlige favoritter. Dette varmer ekstra godt i de fine høst og vinter dager.  

Når det gjelder turen tilbake til bilen er det veldig viktig å ringe en taxibåt i god tid da det gjerne kan være litt ventetid på søndager, da det er mange som skal hentes og bringes. Så ikke pakk hele familien ned og still dere klare på brygga før dere ringer,  vent til båttiden dere får opplyst ved bestilling nærmer seg. Man kan bestille rengjøring,  eller fint fikse det selv, alt utstyr finnes. Noen aktiviserer barna, mens andre fikser rengjøringen inne. På disse ubetjente DNT hyttene er det supert når  alle rengjør godt etter seg, sånn at det alltid er hyggelig for nye å komme. Det er lett og ganske fort gjort, og deilig enkelt bare å skulle bære all bagasje ned til brygga klar for båten.      

Som jeg allerde har nevnt, er vi svært fornøyd med å besøke Øitangen og har etterhvert prøvd alle boligene, som alle har hver sin sjarme. Vi drar til Øitangen for å gi vår familie et pusterom fra en hverdag som gjerne blir over middels hektisk. På Jomfruland er det veldig enkelt å senke skuldrene og "slå av" hverdagen, uten at det krever det store av oss. Sjøen, fargene og stedet i seg selv er noe vi på det sterkeste kan anbefale andre. Men pass dere - man kan fort bli avhengige av Øitangen! :-) "

Michael Quist

Foto: Vicki Quist
Foto: Vicki Quist
Foto: Michael Quist
Foto: Lars Petter Jonassen
Foto: Ruth Ellegård